14 Şubat 2014 Cuma

     Gezi stajımı adıyla ‘Iyonya-Efes’ de yaptım. Burayı seçmemin amacı Efes’in daha önce çok eski uygarlıklara ev sahipliği yapmış olmasıydı. Efes, Iyony’nın başkenti olarak bilinir ve hala yaşamını sürdürmektedir. Buraya ‘Iyonya’ olarak hitab edilmesinin sebebide eski zamanlarda Iyon’ların buraya yerleşmiş olmasıymış. Buranın en önemli tarihi de ‘Efes Antik Kenti’dir. 
     Antik Kent tamamen taşlardan örülü bir yerleşim biçimidir,taş tercih edilmesi tamamen iklimin etkisiyle gerçekleşmiştir. (Dönemin zenginleri aşırı sıcakla taş evlerinde serince oturarak başederken köleler çalışmak zorundaydı.) Yapıların taşlardan oluşması bugüne kadar hayatta kalabilmelerine olanak sağlamıştır. Bolca tonoz kullanılarak dışarıdaki sınırlar belirlenmiştir. Tonozlar alabildiğine sade yapılmıştır. Şimdilerde ise bu başlıklar Selçuk/Efes müzesinde korunmaktadır. Bunlarla birlikte kazı çalışmalarında bulunan kalıntılarda bu müzede sergilenmektedir. Aynı zamanda insanların vücutları mermerlere işlenmiştir. Yol boyunca yürüdüğünüzde size mermerler eşlik eder. Antik kent zamanında, Lidyalılar, Helen, Roma, Selçuklu ve en önemlisi Osmanlı Devletini yaşatmıştır. Efes Antik Kenti coğrafi konum açısından çok elverişli bir yerleşime sahiptir. Başkent seçilmesinde en büyük payı coğrafi konumu almıştır. Konumun denize yakın olması deniz ticaretini, hayvancılığı ve aynı zamanda da tarımı aynı anda gerçekleştirebilme kapasitesi sağlamıştır dönemin insanarına. 
    Efes demişken Efes Antik Tiyatrosu’ndan söz etmemek olmaz. M.S. 1.yyda yapılmaya başlanmıştır. Helenistik dönemde inşa edilmiş olan bu mimari yapı dönem oyuncularının ses iletkenliğini en iyi şeklde sağlayabilmek amacıyla tasarlamışlardır. Tiyatroda en önemli unsur sesi en geride oturanında duyabilmesidir ve Efes Antik Tiyatrosu’nun yuvarlak biçimde olmasının büyük ölçüde sebebi budur. Antit Tiyatro aynı zamanda meclis olarak kullanılmaktaydı ve kentin odak noktasında konumlandırılmıştır. Yaklaşık yirmi beş bin kişilik olan bu tiyatronun oluşması uzun yıllar almış ve farklı imparatorların desteğiyle tamamlanmıştır.









  

ECEM TASDEMIR 
11196031