25 Kasım 2013 Pazartesi

Gezi Stajı IZMIR-KARSIYAKA (2.Hafta)









Sahil boyu devam edildiğinde, bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar yüksek(uzun) binalar vardı. Şehrin içinden çıkıp otobanda devam ederken bazı firmaların yeni başlattığı, hala, inşaat halinde olan siteler bulunuyordu. Bu sitelerdeki evlerin yükseklikleri daha fazlaydı sahildeki evelere kıyaslandığı zaman. Karsıyaka iskelesi ve Izmır Kordon iskelelerinin bulunduğu alanlar çok genişti. Bu genişlik ve boşluklar aslında meydanı anımsatıyordu. 

1 yorum:

  1. Gezi stajımı Ege’nin incisi olan İzmir’ de yaptım.

    Doğal güzellikleri, plajları, yemekleri ve dokusu tartışılmaz bir bütündür benim için. Izmir’i ve Karşıyaka’yı anlatmak ne kadar mümkün olabilir bilemiyorum fakat bazı kesitler alarak anlatmaya çalışacağım. İlk olarak bu şehrin akla getirdiği tek şey boyozu, turşusuyu ve kumrusudur. Nerede yerseniz yiyin Izmir’in lezzetini bulamazsınız.
    Bütün bunların yanında, hareketli sokakları, balıkçıların üzerine batan güneşi, Kordonboyu ayrı bir karakter katar.

    Izmir denince akla ilk gelen her ne kadar damak zevki olsada aynı zamanda Kordon, Efes, İstanbul’dan sonra gelen en büyük limanıda çok önemli bir yere sahiptir. Eski zamanlarda aynen İstanbul’da olduğu gibi İstanbul beyefendileri ve hanımefendilerinin romantik fayton turlarına şahit olmuştur bu şerit. Hala aynı şekilde Kordon’u faytonla gezmek mümkün.

    Izmir’in geçmişi çok eskilere dayanmaktadır. Eski adıyla SMYRNA, Hititlere, Lidyalılara, Romalılara ve aynı zamanda da Osmanlı’ya ev sahipliği yapmıştır. Bunlardan sebeptir ki Izmir hala sosyal hayatın bir simgesidir. İzmir’in Kordonboyu gibi bir başka klasik simgeside Konak Meydanı’dır. Saat kulesi ile simgelenmektedir. Bu simge İzmirlilerin, buluşma mekanı, alışveriş yapıp tavla kahve belki birer bira için görüşmelerine sebep olmuştur.
    Bunun yanında İzmirde Rumlar ve Yahudiler azınlık olsada hala kendilerine rastlamak mümkündür çünkü çok güzel olan Alsancak’ta hala yasamaya devam etmektedirler. Alsancak, Konak Meydanı ve Kordonboyu’nun yanında Kıbrıs Şehitleri caddesine de değinmek mümkün. Kıbrıs Şehitleri caddesinde iki taraflı yapılar mimari açıdan özgün bir şekilde korunmuştur.

    Izmir’le ilgili yazı yazarken Karşıyaka ve Göztepe çekişmesinden bahsetmemek ne münkün? Alsancak’tan vapura binip hemen karşı tarafa geçtiğinizde iskele sizi Karşıyaka’da karşılar. Küçük olmasına ramen çok sevimli ve aynı zamanda sıcak kanlı insanalrın yaşadığı Karşıyaka sizi adeta içine çekicek bir çarşıya sahiptir. Vapurdan indiğiniz anda kendinizi Garanti Bankası’nın yanında Karşıyaka çarşının içinde bulursunuz. Aynı Kordanda olduğu gibi Karşıyaka çarşıdada alışveriş yapmak mümkündür. Karşıyaka sakinlerinin toplanma alanı, alışveriş alanı, metrosu yani ulaşımı bu çarşının içinden sağlanmaktadır. (Karşıyaka’nın benim için en anlamlı yanı Zübeyde Hanım’ın mezarının burada bulunmasıdır. )Bunların yanında Karşıyaka’ya gidipte Bostanlı’yı ziyaret etmemek olmaz. Bu yakanın en canlı yeridir Bostanlı. Tatlıları, küçük midyeleri, dondurmaları, barları kendinizi cenneteymiş gibi hissetmenizi sağlar.

    Izmir’in bir yazıyla anlatılması benim açımdan mümkün değildir. Fakat Izmir’i kısaca özetlemem gerekirse(simgelerindende yararlanarak); Karşıyaka Göztepe Foça Kordonboyu, gevrek, çiğdem, boyoz, turşusuyu, KafKafSinSin, yani otuzbeşbuçuktur.

    ECEM TASDEMİR
    11196031

    YanıtlaSil